СИМУЛЬТАННІ ЛАПАРОСКОПІЧНІ ОПЕРАЦІЇ ПРИ ПОЄДНАННІ ГІНЕКОЛОГІЧНОЇ ТА ХІРУРГІЧНОЇ ПАТОЛОГІЙ - Мартиненко, В.Б.; Громова, А.М.; Шейко, В.Д.; Нестеренко, Л.А.; Зезекало, В.М.; Орлова, Ю.А.; Талаш, В.В.; Качайло, І.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Лапароскопічна гінекологія активно та успішно використовується у всьому світі впродовж декількох останніх десятиліть. Велика кількість оперативних втручань, які раніше виконувалися лапаротомічно, наразі виконуються малоінвазивними лапароскопічними техніками. Гінекологічні захворювання нерідко зустрічаються з іншими патологіями внутрішніх органів, що потребують хірургічного лікування. Симультанні втручання мають чисельні переваги порівняно з традиційними методами хірургічного лікування. В результаті проаналізованих клінічних даних, проведеного дослідження, можна стверджувати, що симультанні операції, що виконувалися з метою вирішення гінекологічних та загально хірургічних патологій мали перебіг подібний до традиційних оперативних втручань, не було зафіксовано випадків розвитку ускладнень чи небажаних явищ. Усі хворі отримали максимально можливий об’єм лікування з ліквідацією більшої кількості патологічних процесів, що дозволило достовірно покращити якість їх життя.
Keywords: гінекологія; симультанні операції; оперативне лікування; хірургія; лапароскопічна операція