ОЦІНКА РОЛІ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ ЦИТОКІНІВ ЗАПАЛЕННЯ З ФАКТОРОМ НЕОАНГІОГЕНЕЗУ У РОЗВИТКУ ПРОЛІФЕРАТИВНОЇ ДІАБЕТИЧНОЇ РЕТИНОПАТІЇ - Меджидова, С.Р. (Світ медицини та біології, 2023)
Клініко-імунологічне дослідження проводилося у двох групах пацієнтів із цукровим діабетом у Національному Центрі Офтальмології імені академіка Зарифи Алієвої. Перша група – 40 пацієнтів із непроліферативною діабетичною ретинопатією; друга група – 42 пацієнти з розвитком проліферативної діабетичної ретинопатії протягом року. У першій групі відзначалося значне зниження цитокінів запалення та VEGF фактора на локальному рівні (VEGF, TNF-α, IL-1β – p=0,001; IL-8 – p
Keywords: діабетична ретинопатія; глікозильований гемоглобін; фактор росту ендотелію судин; цитокіни; запалення