ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ, ЩО ПЕРЕНЕСЛИ КОРОНАРНЕ ШУНТУВАННЯ, У РАНЬОМУ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ - Мусаєв, С.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було розробити протокол відновлення пацієнтів з ішемічною хворобою серця, які перенесли аортокоронарне шунтування. Зі 132 хворих 30 пацієнтам виконано ізольоване аортокоронарне шунтування, 30 пацієнтам – протезування мітрального клапана, а 72 пацієнтам виконано супутню операцію аортокоронарного шунтування + операцію на мітральний клапан. Програма реабілітації, що включає фізичну та психологічну терапію, розпочиналася з першого дня післяопераційного періоду та тривала протягом усього перебування у стаціонарі. Зі 132 прооперованих хворих у 37 (28 %) був адекватний психічний стан, у 95 (72 %) хворих були значні психічні зміни, що включають неврози (20 випадків), тривожно-депресивні стани (49 випадків), іпохондрію (19 випадків), істерію (7 випадків). Завдяки індивідуальному підходу та медикаментозному лікуванню на 12–14 добу після операції у 121 (91,7 %) пацієнта було досягнуто адекватного психічного стану. Реалізація реабілітаційних програм, що включають фізичну та психологічну терапію, прискорює період одужання та повернення до нормального життя на ранніх післяпераційних стадіях у пацієнтів, які перенесли аортокоронарне шунтування.
Keywords: ішемічна хвороба серця; аортокоронарне шунтування; реабілітація