ОПТИМІЗАЦІЯ КОМПЛЕКСНОЇ ТЕРАПІЇ У ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ І ТИРЕОТОКСИЧНОЮ КАРДІОМІОПАТІЄЮ - Швець, Н.І.; Бенца, Т.М.; Пастухова, О.А.; Гдаль, В.А.; Хайрнасов, Р.Н.; Снісаревська, Т.П. (Світ медицини та біології, 2023)
Нами обстежено 69 пацієнтів з тиреотоксикозом та артеріальною гіпертензією ІІ стадії, які були розподілені на контрольну і основну групи. Хворим основної групи до базисної терапії тиреостатиком і комбінованої антигіпертензивної терапії додатково призначався кверцитин. Всім пацієнтам до і наприкінці лікування проводились загальноклінічні, інструментальні і лабораторні дослідження з подальшою стастичною обробкою результатів. Результати даного дослідження демонструють, що додаткове застосування кверцетину чинить достовірний позитивний вплив на морфо-функціональний стан серцево-судинної системи шляхом зменшення розмірів і об’ємів лівого передсердя і шлуночка, покращення систолічної і діастолічної функції міокарда та регресу гіпертрофії лівого шлуночка зі зменшенням частки концентричної гіпертрофії. Також у хворих відмічалось стабільне зниження частоти серцевих скорочень, достовірне зменшення загальної кількості екстрасистол, епізодів фібриляції передсердь і їх тривалості, підвищення часових показників з нормалізацією співвідношення спектральних показників варіабельності серцевого ритму, ніж при застосуванні тільки базисної терапії. Кверцетин доцільно застосовувати у складі комплексної терапії хворим на артеріальну гіпертензію і тиреотоксикоз із ознаками тиреотоксичної кардіоміопатії з метою мінімізації серцево-судинних порушень, попередження прогресування структурно-функціональної перебудови серця і виникнення аритмічних ускладнень.
Keywords: артеріальна гіпертензія; тиреотоксикоз; тиреотоксична кардіоміопатія; кверцетин