МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ У ХВОРИХ НА ВИРАЗКОВУ ХВОРОБУ ШЛУНКА ТА ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ХЕЛІКОБАКТЕРІОЗІ - Шухтіна, І.М.; Шухтін, В.В.; Бачинська, О.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Стан печінки визначали за показниками активності печінкових ферментів та ультразвукової діагностики у хворих на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки на тлі хронічного хелікобактеріозу. Обстежено 127 хворих (74 чоловіки та 53 жінки) з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки, у всіх випадках як етіологічний фактор верифіковано Helicobacter Pylori. Діагноз підтверджено ендоскопічно з подальшим дослідженням біопсійного матеріалу. Уреазна та мікробіологічна проби були позитивними у всіх пацієнтів, додатково проводили трансабдомінальну УЗД. На слизовій оболонці тіла шлунка за малою кривизною (p
Keywords: виразкова хвороба шлунка; виразкова хвороба дванадцятипалої кишки; хронічний хелікобактеріоз