ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЩІЛЬНОСТІ МЕЛАТОНІНОВИХ РЕЦЕПТОРІВ 1А У НЕЙРОНАХ ПЕРЕДНЬО-БІЧНОГО ПЕРЕДЗОРОВОГО ЯДРА ГІПОТАЛАМУСА ЩУРІВ ЗА СВІТЛОВОЇ СТИМУЛЯЦІЇ ТА УВЕДЕННЯ МЕЛАТОНІНУ - Булик, Р.Є.; Йосипенко, В.Р.; Йосипенко, Ю.Р.; Проняєв, Д.В.; Власова, К.В.; Волошин, В.Л.; Сметанюк, О.В. (Світ медицини та біології, 2023)
У статті наводиться порівняльний аналіз результатів імуногістохімічного дослідження щільності рецепторів до мелатоніну типу 1А в нейронах передньо-бічного передзорового ядра гіпоталамуса зрілих і старих щурів. Встановлено, що добові коливання щільності досліджуваних структур підпорядковуються циркадіанним ритмам, з найвищими показниками о 02.00 год., тоді як о 14.00 год. вона знижується. У старих щурів щільність рецепторів до мелатоніну типу 1А у нейронах передньо-бічного передзорового ядра гіпоталамуса є нижчою ніж у зрілих. Світлова стимуляція призводить до десинхронозу та зниження щільності рецепторів до мелатоніну 1А як у зрілих, так і у старих щурів. При застосуванні екзогенного мелатоніну в дозі 0,5 мг/кг на тлі тривалого освітлення спостерігали вірогідне підвищення середніх величин щільності рецепторів до мелатоніну 1А у нейронах передньо-бічного передзорового ядра гіпоталамуса.
Keywords: цикл сон-неспання; передньо-бічне передзорове ядро гіпоталамуса; хроноритми; освітлення; мелатонін