МОРФОМЕТРИЧНІ ТА МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ БРОНХОАСОЦІЙОВАНОЇ ЛІМФОЇДНОЇ ТКАНИНИ ЩУРІВ ПІД ДІЄЮ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Єрошенко, Г.А.; Донець, І.М.; Шевченко, К.В.; Ваценко, А.В.; Улановська-Циба, Н.А.; Рябушко, О.Б.; Клепець, О.В. (Світ медицини та біології, 2023)
В роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження бронхоасоційованої лімфоїдної тканини легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R призводить до зміни морфометричних показників, внаслідок виникнення явищ напруженості місцевого захисного бар'єру, що виражалось утворенням вторинних лімфоїдних фолікулів у складі бронхоасоційованої лімфоїдної тканини, з хвилеподібними змінами клітинного представництва, яке відображало процес антиген-залежного диференціювання імунних клітин, що підтверджувалось збільшенням кількості лімфоцитів на фоні зниження плазматичних клітин і навпаки, та розширенням просвіту судин мікроциркуляторного русла, за рахунок міграціїї імунокомпетентних клітин внаслідок постійної та тривалої дії неспецифічного фактору утвореного складовими комплексу харчових добавок.
Keywords: харчові добавки; бронхоасоційована лімфоїдна тканина; мікроциркуляторне русло; лімфоцити; плазмоцити; макрофаги; легені; щури