ДИНАМІКА ЕКСПРЕСІЇ ВУГЛЕВОДНИХ ДЕТЕРМІНАНТ ФУКОЗОСПЕЦИФІЧНОГО ЛЕКТИНУ КОРИ ЗОЛОТОГО ДОЩУ У СЛИЗОВІЙ ПРИРІПЛЕННОЇ ЧАСТИНИ ЯСЕН ЩУРІВ ЗА ХРОНІЧНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ ЕТАНОЛОМ - Казакова, К.С.; Єрошенко, Г.А.; Шешукова, О.В.; Труфанова, В.П.; Поліщук, Т.В.; Максименко, А.І.; Бауман, С.С. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було визначити динаміку експресії вуглеводних детермінант фукозоспецифічного лектину кори золотого дощу в слизовій оболонці прикріпленої частини ясен щурів за хронічної інтоксикації етанолом. Щурам шлунково-кишково вводили 12 мг/кг 40 % етанолу 4 рази на день. На 5 і 12 добу тварин вилучали з досліду. Визначення вуглеводних компонентів структурних елементів слизової оболонки прикріпленої частини ясен проводили методом лектинової гістохімії. На п’яту добу спостереження дослідження специфічності рецепторного зв’язування фукозоспецифічного лектину кори золотого дощу на структурних компонентах епітеліальної пластинки прикріпленої частини ясен щурів виявило, що експресія рецепторів на рогових лусочках і базальній мембрані знизилась від помірного до слабкого. Реакція рецепторів на лектин кори золотого дощу на базальних мембранах судин гемомікроциркуляторного русла посилювалася від помірної до сильної. На 12-ту добу спостереження компоненти епітеліальної пластинки прикріпленої частини ясен щурів демонстрували стійкий слабкий ступінь експресії рецепторів до лектину кори золотого дощу порівняно з попереднім терміном експерименту.
Keywords: лектини; слизова оболонка; хронічна інтоксикація етанолом; прикріплена частина ясен