МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО ЗМОДЕЛЬОВАНІЙ ГІПЕРПЛАЗІЇ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ НА ФОНІ ЕТАНОЛОВОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ - Макодрай, Ю.І.; Кліщ, І.М.; Небесна, З.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Наукова робота присвячена вивченню особливостей морфологічних змін передміхурової залози при змодельованій доброякісній її гіперплазії за дії етанолу. Проводилось дослідження на статевозрілих лабораторних щурах-самцях, масою 190–250 г розділених на 2 групи. В результаті дослідження встановлено, що в процесі токсичного впливу етанолу на 28 добу експерименту у тканині передміхурової залози за умов змодельованій гіперплазії наявні венозний застій, деструкція і спазм артеріального русла, реорганізація ацинусів, вивідних проток та компонентів сполучної тканини, розростання колагенових волокон та фіброзування периацинарної, перидуктальної та периваскулярної сполучної тканини. Виявляється лімфоцитарна інфітрація, гіпертрофовані секреторні відділи вистелені переважно призматичної форми епітеліальними клітинами, просвіт заповнений великими оксифільними простатичними тільцями. Для вивідних проток характерне розширення просвітів з накопиченням секрету, атрофія епітеліального пласту, набряк та гістолейкоцитарна інфільтрація. Отже, за умов змодельованої алкогольної інтоксикації встановлено деструктивні та проліферативні зміни секреторних відділів, вивідних проток, ремоделювання сполучнотканинних компонентів передміхурової залози, які відбуваються на фоні судинних розладів.
Keywords: доброякісна гіпертрофія передміхурової залози; етанол; морфологія