ОСОБЛИВОСТІ ГЛІКОМУ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ ЛЕГЕНЬ ПОТОМСТВА САМОК ЩУРІВ ЗА УМОВ ДИСФУНКЦІЇ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Струс, Х.І.; Панкевич, Л.В.; Шепітько, К.В.; Челпанова, І.В.; Ященко, А.М.; Луцик, О.Д. (Світ медицини та біології, 2023)
Дослідження механізму виникнення тироїдної патології у пацієнтів пульмонологічного профілю, у вітчизняній літературі мало висвітлені. З використанням методу лектин-пероксидазної техніки досліджували роль глікому структурних компонентів легень потомства щурів за умов дисфункції щитоподібної залози материнського організму в експерименті. На віддалених етапах розвитку потомства щурів дослідної групи задекларували перерозподіл рецепторів використаних нами лектинів різної вуглеводної специфічності у структурних компонентах бронхіального дерева, повітряно-кров'яного бар'єру, альвеолярних макрофагів, що може викликати зміну їх функціональних властивостей; сповільнювати процеси газообміну, змінювати імунні властивості та бути тригером запуску патологічних процесів у легенях.
Keywords: щури; легені; експериментальний гіпертироз; глікополімери; лектини