ВИБІР МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ АБСЦЕСІВ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ У ДОРОСЛИХ ПАЦІЄНТІВ - Бабабейлі, Е.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
Оцінено результати порівняльного дослідження 326 хворих, яким було проведено різні види оперативного лікування абсцесів черевної порожнини у 2014–2022 роках. Абсцеси черевної порожнини розвиваються після різноманітних запальних патологій, особливо перитоніту. Інвазивними методами лікували 178 пацієнтів (54,6 %) у основній групі, а 148 пацієнтів (45,4 %) у контрольній групі – відкритими методами. Досліджено результати в обох групах. В основній групі показники часу одужання збільшилися в 1,9±1,2 рази, а ускладнень, рецидивів та летальності зменшилися в 1,7±0,8 рази, в 1,2±0,6 рази та в 1,1±0 ,4 рази, відповідно. Результати інвазивних методів порівняно з відкритими відносно прості, легкі, фінансово дешеві, зручні для пацієнтів і більш ефективні. Лікування полягає в дренажі, хірургічному або черезшкірному, ефективність надшкірного дренування абдомінальних абсцесів досягає 74–96,4 %.
Keywords: абсцес черевної порожнини; лапароскопія; аспірація-пункція під контролем КТ та УЗД; біопсія; дренування; катетеризація