ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ПРАВООХОРОНЦІВ ДО УМОВ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Голованова, І.А.; Охріменко, І.М.; Ляхова, Н.О.; Горошко, В.В.; Пасько, О.М.; Прудка, Л.М.; Матієнко, Т.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою було дослідити динаміку показників адаптаційних можливостей вперше атестованих правоохоронців під час навчання на курсах первинної професійної підготовки та через один рік служби. У дослідженні взяли участь 54 правоохоронці третьої службово-посадової категорії (правоохоронці закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання) віком 20-24 роки, які увійшли до експериментальної (ЕГ, n=28) та контрольної (КГ, n=26) груп. Основна відмінність між ЕГ і КГ полягала у співвідношенні обсягів загальної та спеціальної фізичної підготовки на курсах первинної професійної підготовки. Адаптаційні можливості правоохоронців досліджувалися за допомогою адаптаційного потенціалу серцево-судинної системи. Виявлено, що у правоохоронців ЕГ наприкінці курсів первинної професійної підготовки, а також через один рік служби, показники адаптаційного потенціалу є достовірно кращими, ніж у КГ, на 0.08 у.о. (р
Keywords: адаптація; адаптаційні можливості; правоохоронці; професійна підготовка; фізична підготовка