ОБҐРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ «БЕЗГАЗОВОЇ ЛАПАРОСКОПІЧНОЇ» ХОЛЕЦИСТЕКТОМІЇ У ХВОРИХ НА ФОНІ COVID-19 РЕСПІРАТОРНОЇ ІНФЕКЦІЇ - Заєць, С.М.; Прихідько, Р.А.; Кравців, М.І.; Іващенко, Д.М.; Шевчук, М.П.; Дудченко, М.О.; Зезекало, Є.О. (Світ медицини та біології, 2023)
У період пандемії COVID-19 однією з найчастіших екстрених патологій, що потребують хірургічного втручання, виявився калькульозний холецистит. Лапароскопічна хірургія у всьому світі успішно замінила відкриту хірургію, однак, високий інтраабдомінальний тиск вуглекислого газу при карбоксиперетонеумі може негативно позначитися наприкінці операції у хворих на COVID-19. Одним із способів запобігання ускладнень є подальший розвиток техніки «безгазової лапароскопії». Метою дослідження було удосконалити хірургічне лікування пацієнтів з гострим калькульозним холециститом, на тлі COVID-19. Проведено аналіз ефективності холецистектомій, виконаних з використанням пневмоперитенеуму та лапароліфтингу. Спостереження проводилися за пацієнтами, які негайно надійшли до хірургічного відділення з приводу гострого калькульозного холециститу на тлі COVID-19. Дослідження показало, що холецистектомія із застосуванням лапароліфтингу у пацієнтів з COVID-19 дозволяє знизити ризик розвитку периопераційних ускладнень з боку легень, перенапруги серцево-судинної системи і зменшити потребу у кисні після операції пацієнтів с респіраторними розладами, а також знизити ризик підвищення артеріального тиску, значно швидше усунути дисбаланс з боку системи згортання у пацієнтів з COVID-19 і відновити ферментативну активність печінки у пацієнтів після операції.
Keywords: COVID-19; калькульозний холецистит; лапароскопічна холецистектомія; лапороліфтинг