СФІНГОЗИН-1-ФОСФАТ ЯК НОВИЙ ДІАГНОСТИЧНИЙ, ПРОГНОСТИЧНИЙ БІОМАРКЕР РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ІНТЕНСИВНО-МОДУЛЬОВАНОЇ РАДІОТЕРАПІЇ - Комаревцев, В.M.; Балабанова, К.В.; Фролова, І.В.; Комаревцева, І.О.; Шипілов, К.В.; Серьогіна, Н.М.; Морару-Бурлеску, Р.П. (Світ медицини та біології, 2023)
Сфінгозин-1-фосфат бере участь у різних біологічних процесах, включаючи міграцію клітин, проліферацію та загибель клітин. Наша гіпотеза заснована на можливій ролі сфінгозин-1-фосфату як біомаркера несприятливого прогнозу при раку передміхурової залози та ефективності променевої терапії з модульованою інтенсивністю. За системою Томо System пролікований 41 хворий на місцево поширений рак передміхурової залози. Для визначення вільного сфінгозину використовували метод, заснований на екстракції сфінгоїдних основ діетиловим ефіром, нашої модифікації. Встановлено, що рівні сфінгозин-1-фосфату в нормальних тканинах значно вищі порівняно з раком передміхурової залози. Існує значна кореляція між простато-специфічним антигеном плазми та сфінгозин-1-фосфатом пухлинної тканини при раку передміхурової залози. Сфінгозин-1-фосфат синтезується в пухлинній тканині раку передміхурової залози в 2 рази менше, ніж у навколишній пухлинній тканині. Після променевої терапії його рівень у пухлини передміхурової залози збільшується в 3 рази, а в навколишній пухлину тканини в 1,5 раза, що свідчить про розвиток радіаційно-індукованого ефекту свідка. Наші дані є першим свідченням того, що сфінгозин-1-фосфат пухлинної тканини є значним прогностичним маркером смертності від раку передміхурової залози.
Keywords: сфінгозин-1-фосфат; рак передміхурової залози; променева терапія