ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ РІЗНИХ РАДІОЛОГІЧНИХ МЕТОДІВ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ПАТОЛОГІЧНИХ ЗМІН У ПЕЧІНЦІ НА ФОНІ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Наджафова, В.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було оцінити чутливість та специфічність різних радіологічних методів у діагностиці різних патологій печінки у хворих на цукровий діабет. У 162 хворих на цукровий діабет з осередками метастазування в печінку чутливість та специфічність розраховували за результатами, отриманими різними методами (ультразвукове дослідження, комп'ютерна томографія та магнітно-резонансна томографія). На наступному етапі дослідження 96 осіб зі 155 хворих із метастазами у печінку було обстежено за допомогою ультразвукового дослідження, 43 – за допомогою мультиспіральної комп'ютерної томографії та 16 – за допомогою магнітно-резонансної томографії для виявлення змін контурів печінки. Для кожного методу були вивчені чутливість, специфічність, точність, позитивна прогностична цінність та негативна прогностична цінність. Згідно з результатами, параметри діагностичної цінності для пацієнтів із метастатичними осередками в печінці, обстежених за допомогою ультразвукового дослідження, склали: чутливість = 1, специфічність = 0,9642, точність = 0,9791, позитивна прогностична цінність = 0,9523 та негативна прогностична цінність = 1. Для магнітно-резонансної томографії параметри діагностичної цінності були наступними: чутливість = 1, специфічність = 0,8888, точність = 0,9375, позитивна прогностична цінність = 0,8750 та негативна прогностична цінність = 1. Для мультиспіральної комп'ютерної томографії параметри діагностичної цінності були такими: чутливість = 1, специфічність = 0,9200, точність = 0,9534, позитивна прогностична цінність = 0,9 та негативна прогностична цінність = 1. Таким чином, у хворих на цукровий діабет та жирову дистрофію з метастазами в печінку та іншими патологічними осередками поряд з комбінацією кількох радіологічних методів слід враховувати їхню специфічність та показники чутливості.
Keywords: цукровий діабет; стеатоз печінки; метастаз; магнітно-резонансна томографія; комп'ютерна томографія; ультразвукове дослідження