МОДЕЛЮВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ТЕЛЕРЕНТГЕНОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЗА МЕТОДОМ «ЦЕФАЛОМЕТРІЯ ДЛЯ ОРТОГНАТИЧНОЇ ХІРУРГІЇ» В УКРАЇНСЬКИХ ДІВЧАТ ІЗ ДУЖЕ ШИРОКИМ ТИПОМ ОБЛИЧЧЯ - Нестеренко, Є.А.; Шевчук, Ю.Г.; Шінкарук-Диковицька, М.М.; Лисенко, С.А.; Чугу, Т.В. (Світ медицини та біології, 2023)
У ході дослідження, в українських дівчат із ортогнатичним прикусом із дуже широким типом обличчя, побудовані та проведено аналіз достовірних регресійних моделей телерентгенометричних показників, що використовуються в методиці “Цефалометрія для ортогнатичної хірургії” (усі показники були розподілені на 3 групи за методикою Дмітрієва М. О.). Із коефіцієнтом детермінації вищим 0,6, із 33 можливих побудовані 5 достовірних моделей показників, що увійшли до другої та третьої груп в залежності від показників першої групи (R²= від 0,616 до 0,789) та з 19 можливих – 13 моделей показників, що увійшли до третьої групи в залежності від показників першої та другої груп (R²= від 0,612 до 0,991).
Keywords: регресійні моделі; телерентгенографія; цефалометрія; COGS-метод; дівчата; типи обличчя; ортогнатичний прикус