МАРКЕРИ ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ДИСФУНКІЇ В ЯКОСТІ КРИТЕРІЇВ ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ ПЕРЕБІГУ ЗАХВОРЮВАННЯ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ - Романова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Романова, Л.О.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Кульчицька, О.М.; Шкарівський, Ю.Л. (Світ медицини та біології, 2023)
З метою визначення наявності і виразності порушення функцій судинного ендотелію у хворих на ішемічну хворобу серця та можливості діагностики загострення атеросклеротичного процесу у таких пацієнтів шляхом визначення маркерів ендотеліальної дисфункції, обстежено 173 пацієнти з різними варіантами перебігу захворювання. Встановлено, що пацієнти з нестабільним перебігом ішемічної хвороби серця характеризувалися більш виразним порушенням функцій судинного ендотелію, свідченням чого було достовірне зростання біохімічних маркерів ендотеліальної дисфункції (ЕТ-1, sVCAM і РАРР-А) не лише відносно контрольної групи, а й відносно хворих зі стабільною ішемічною хворобою серця. Тому такі маркери можна розцінювати в якості критеріїв дестабілізації атеросклеротичного процесу. На підставі визначення граничних величин показників ендотеліальної дисфункції у хворих на ІХС виділені групи з достовірною і можливою («сіра зона») дестабілізацією та без дестабілізації. Величини показників ЕТ-1 ≥10,43 нг/мл, sVCAM ≥1320,0 нг/мл і РАРР-А ≥10,10 мМО/л стали підставою для включення пацієнтів в групу хворих з дестабілізацією захворювання навіть за відсутності клінічних проявів.
Keywords: ішемічна хвороба серця; дестабілізація атеросклеротичного процесу; ендотеліальна дисфункція; ендотелін-1; розчинні судинні молекули адгезії; судинно-рухлива функція ендотелію