ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ПОКАЗНИКАМИ ДЕПРЕСІЇ, ЯКОСТІ ЖИТТЯ, КОМПЛАЄНСУ ТА АРТЕРІАЛЬНИМ ТИСКОМ У ПАЦІЄНТІВ, ЩО ПЕРЕБУВАЮТЬ НА НИРКОВО-ЗАМІСНІЙ ТЕРАПІЇ - Рустамян, С.Т.; Катеренчук, І.П.; Ярмола, Т.І.; Пустовойт, Г.Л.; Ткаченко, Л.А.; Овчаренко, Л.К. (Світ медицини та біології, 2023)
У даній статті представлені результати взаємозв’язку між показниками артеріального тиску та тривогою і депресією, показниками якості життя, прихильності до лікування у пацієнтів, що перебувають на нирково-замісній терапії. Виявлено, що у пацієнтів без супутнього цукрового діабету на діалізній терапії існує пряма кореляційна залежність між величиною артеріального тиску та рівнем тривоги і депресії у пацієнтів без цукрового діабету та з цукровим діабетом. Аналогічні зміни наявні у пацієнтів, які перебувають на перитонеальному діалізі. У пацієнтів на програмному та перитонеальному діалізі з наявністю та без наявності супутнього цукрового діабету існує виражений зворотний кореляційний зв’язок між величиною систолічного артеріального тиску та компонентами якості життя і комплаєнсом. У пацієнтів на діалізній терапії наявна низка складових, які суттєво збільшують кардіоваскулярний ризик і усунення яких може значно покращити ефективність терапії пацієнтів на діалізі та зменшити ступінь кардіоваскулярного ризику. Цими факторами є тривожність та депресія, якість життя та прихильність до лікування. Вони органічно пов’язані між собою і суттєво впливають на провідні фактории кардіоваскулярного ризику і, в першу чергу, на артеріальну гіпертензію.
Keywords: програмний гемодіаліз; перитонеальний діаліз; артеріальний тиск; тривога; депресія; якість життя; комплаєнс