ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЖИТТЯ СІЛЬСЬКИХ І МІСЬКИХ ЖИТЕЛІВ З КОМОРБІДНИМ ПЕРЕБІГОМ ГІПЕРТОНІЧНОЇ ХВОРОБИ - Черкун, М.П.; Катеренчук, І.П. (Світ медицини та біології, 2023)
У даній статті висвітлені результати порівняльного аналізу якості життя 152 пацієнтів з гіпертонічною хворобою та її поєднаним перебігом з цукровим діабетом 2 типу та ішемічною хворобою серця, що проживають у місті та в сільській місцевості. Параметри якості життя визначали за допомогою опитувальника SF-36. Виявлено, що якість життя хворих погіршується зі збільшенням коморбідності. Встановлено, клінічно значиму різницю показників якості життя в залежності від територіальної приналежності. Так, рівень якості життя у пацієнтів з сільської місцевості переважно знижується за рахунок психічного компоненту, що проявлялися зниженням емоційного стану, зниженням життєвої активності, тоді як у міських жителів – за рахунок фізичного компоненту здоров’я, що призводило до неможливості виконання повсякденних справ.
Keywords: гіпертонічна хвороба; опитувальник SF-36; коморбідність; психічний компонент здоров’я; фізичний компонент здоров’я