ОКИСЛЮВАЛЬНИЙ СТРЕС У ТКАНИНАХ ПЕЧІНКИ ПРИ АЛКОГОЛЬНОМУ ГЕПАТИТІ ТА ЙОГО КОРЕКЦІЯ КОМПЛЕКСНОЮ СПОЛУКОЮ, СИНТЕЗОВАНОЮ НА ОСНОВІ ПАЛАДІЮ І МЕКСИДОЛУ - Багіров, І.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Було проведено експеримент на 20 білих щурах, розділених на 4 групи. До 1-ї групи увійшли інтактні експериментальні тварини, до 2–4-ї груп – експериментальні тварини, у яких моделювали алкогольний гепатит. Комплексну сполуку (мексидазол), синтезовану на основі паладію та мексидолу, вводили в черевну порожнину тваринам 3-ї групи протягом 3-х діб, а тваринам 4-ї групи – протягом 7 діб у дозі 0,02 мг/кг. Розроблено модель алкогольного гепатиту. У гомогенаті середні значення концентрації поверхнево-розташованих SH-груп, внутрішніх білково-SH-груп, пероксидази, каталази та загальної антиоксидантної активності порівняно з інтактним станом зменшилися. У крові піддослідних тварин за рахунок дії алкоголю значно збільшились показники активності печінкових ферментів, у тканинах печінки посилювалося вільне перекисне окиснення ліпідів. Система антиоксидантного захисту організму значно послабшала. Результати 3-ї групи піддослідних тварин показали, що окислювальний стрес у печінці триває навіть через 10 днів з моменту створення моделі алкогольного гепатиту. Після введення в черевну порожнину 0,02 мг/кг мексидозолу протягом 3 днів концентрація цих ферментів у крові мала тенденцію до зниження. Після щоденного введення мексидозолу в дозі 0,02 мг/кг протягом 3 днів у черевну порожнину білих щурів на фоні моделі алкогольного гепатиту відмічені виражені позитивні зміни в динаміці оксидативного стресу.
Keywords: алкоголь; гепатит; ферменти; окислювальний стрес; паладій та мексидол