МОРФОЛОГІЧНА СТРУКТУРА ТА ЗМІНИ КЛІТИННОГО ЦИКЛУ В НИРКАХ ЗА ХРОНІЧНОЇ ХВОРОБИ НИРОК ТА ЇЇ КОРЕКЦІЇ ГІДРОГЕН СУЛЬФІДОМ І ГЕНІСТЕЇНОМ - Волощук, Н.І.; Король, А.П.; Денисюк, О.М.; Пашинська, О.С.; Таран, І.В.; Саєнко, А.В.; Нефьодов, О.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було вивчити вплив гідроген сульфіду та геністеїну на показники клітинного циклу та гістоморфологічні зміни в нирках за умови експериментальної хронічної хвороби нирок. Статевозрілим білим нелінійним щурам патологію моделювали шляхом однобічної нефректомії та субтотальної (5/6) резекції контрлатеральної нирки. Цитометричні показники і морфологічні зміни в нирках оцінювали через 40 діб методом проточної ДНК-цитометрії та світлової мікроскопії відповідно. Встановлено, що застосування донатора гідроген сульфіду NaHS, як і геністеїну, виявляло виразну нефропротекторну дію через антиапоптичну дію, нормалізацію кількості мітозів та активності синтезу ДНК, стримування розвитку структурних і дегенеративно-дистрофічних змін у нирках, активацію компенсаторно-пристосувальних і регенеративних процесів та нормалізацію гемодинаміки. Це може стати підґрунтям для розробки більш ефективної фармакотерапії хронічної хвороби нирок.
Keywords: хронічна хвороба нирок; гідроген сульфід; нефропротекторна дія; рослинні поліфеноли; геністеїн; щури; морфологічна структура; проточна цитометрія