ОСОБЛИВОСТІ ЗМІНИ ЦИТОКІНОВОГО ПРОФІЛЮ ЗА УМОВ ФОРМУВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ПАРОДОНТИТУ ТА ІММОБІЛІЗАЦІЙНОГО СТРЕСУ ТА ЙОГО ФАРМАКОЛОГІЧНА КОРЕКЦІЯ - Олекшій, П.В.; Гайдучок, І.Г.; Регеда-Фурдичко, М.М.; Колішецька, М.А.; Регеда, С.М.; Шнайдер, С.А.; Дорош, І.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Дослідження було присвячено вивченню характеру порушень рівня вмісту TNF-α, IL-6 та IL-10 у сироватці крові морських свинок за умов експериментального пародонтиту та іммобілізаційного стресу та оцінити ефективність застосування тіоцетаму. Експериментальні дослідження проводили на 50 морських свинках, яких розподілили на три групи. Визначали концентрацію IL-6, IL-10 та TNF-α в сироватці крові. Експериментальна поєднана патологія супроводжувалася поступовим і достовірним підвищенням у крові вмісту TNF-α та IL-6 з найбільшим ступенем прояву на 15 добу експерименту та значне виснаження протизапального цитокіну, що свідчить про значну перевагу прозапальної активності цитокінового профілю. Введення тіоцетаму позитивно впливало на цитокіновий профіль та сприяло зниженню прозапальної ланки цитокінів та значне підвищення рівня інтерлейкіну-10 за умов експериментального пародонтиту та іммобілізаційного стресу.
Keywords: експериментальний пародонтит; іммобілізаційний стрес; фактор некрозу пухлин-α; інтерлейкін-6; інтерлейкін-10; тіоцетам