ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ МАЛИХ ДОЗ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА МЕТАБОЛІЗМ М’ЯЗІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ТВАРИН - Степанов, Г.Ф.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було вивчення особливостей перебігу гліколітичних процесів у серцевому м’язі та поперечно-смугастих м’язах внаслідок впливу тотального опромінення. 120 щурів-самців були розділені на 2 групи. 1 група (n=20) – інтактні щури, 2 група (n=100) – щури, яких піддавали впливу іонізуючого гама-опромінення. Тварин виводили із досліду через евтаназії, збирали кров, видаляли серце і передню групу м’язів стегна, в яких вимірювали активність піруваткінази, лактатдегідрогенази з її ізоферментним спектром та вміст лактату і пірувату. Патофізіологічні механізми спричиненої радіацією перебудови енергозабезпечення спрямовані на короткочасні процеси посилення надання енергії для життєво важливих органів та систем задля відновлення зруйнованих біохімічних, фізіологічних, функціональних та регуляторних процесів та активацію саногенетичних механізмів.
Keywords: тотальне опромінення; піруваткіназа; лактатдегідрогеназа; лактат; піруват; метаболізм; патофізіологічні механізми