ТОПОГРАФО-АНАТОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПІДХОДУ ДО ВИКОНАННЯ ІНТРАПЕРИТОНЕАЛЬНОЇ ІН’ЄКЦІЇ - Якименко, О.Г.; Сучок, С.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Виконання інтраперитонеальних ін’єкцій у щурів – один з найбільш поширених та доступних методів введення лікарських препаратів та анестетиків у експерименті. У 74 % випадків (32/43) сліпа кишка розташовувалась справа та по серединній лінії. Лабораторній тварині проводили серединну лінію від зовнішнього отвору уретри до мечоподібного відростка. Через точку, що ділить її навпіл, проводили перпендикуляр по лівій половині передньої стінки живота. У ліву здухвинну ділянку опускали бісектрису, утвореного кута 90° до пахвинної складки. Місце для ін’єкції визначали як точку, що лежить на ½ лінії утвореної бісектрисою кута. Запропоноване технічне рішення має суттєві переваги: обгрунтовує місце та точку виконання інтраперитонеальної ін’єкції та знижує ризик ятрогенного ушкодження органів черевної порожнини.
Keywords: інтраперитонеальна ін’єкція; щурі; сліпа кишка