ДЕЯКІ ПОКАЗНИКИ СЕРЦЕВОЇ ФУНКЦІЇ І ЯКОСТІ ЖИТТЯ У ПАЦІЄНТОК ІЗ РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ТА ЙОГО УСКЛАДНЕННЯМИ - Агаєв, А.А.; Мехралієв, О.Ш. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було вивчення показників варіабельності серцевого ритму та якості життя у хворих на рак молочної залози та його ускладненнями. Було залучено 115 пацієнток з раком молочної залози, які були розділені на дві групи – основну, 45 хворих на метастатичний рак молочної залози з ураженням лімфовузлів, та контрольну, 70 пацієнток без уражень лімфатичних вузлів. Застосовувалося холтерівське моніторування ЕКГ, а також метод анкетування за допомогою опитувальників Європейської організації з дослідження та лікування раку. Для статистичної обробки використовували пакет STATISTICA для Windows 7.0. У пацієнток з лімфастазами були відмінності з контрольною групою за шкалами «Безсоння» та «Задишка» (25,7±2,73 та 42,2±3,42, p=0,003; 16,2±2,12 та 34,8 ±4,49 відповідно р=0,001), частіше на тлі розвитку метастатичних уражень лімфатичних вузлів. У пацієнток основної групи переважала рідкісна одиночна шлуночкова екстрасистола: 594,3±3,35, проти 484,1±2,96 групи контролю (р=0,001). Таким чином, існує взаємозв'язок між раком молочної залози і якістю життя пацієнток, причому ця залежність ще більш значуще проявляється при розвитку метастатичних уражень лімфатичних вузлів.
Keywords: рак молочної залози; лімфастази; якість життя; екстрасистоли