МЕДИКО-ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЕВОЛЮЦІЇ ХВОРОБ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ УКРАЇНИ - Волосовець, О.П.; Крючко, Т.О.; Марушко, Ю.В.; Леженко, Г.О.; Волосовець, Т.М.; Кривопустов, С.П.; Дікова, І.Г. (Світ медицини та біології, 2023)
У дітей, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС, у 2017 році було вперше виявлено 9569 випадків хвороб ендокринної системи або 24,67 на 1000 відповідного дитячого населення, що у 1,7 разу перевищувало середній показник захворюваності на цю патологію дітей в Україні. Застосовувалися методи статистичної оцінки та епідеміологічного аналізу даних державної медичної статистики з 1993 по 2020 роки. За 25 років спостережень встановлено, що з 1993 по 2017 рік в Україні відзначалося зниження захворюваності та поширеності хвороб ендокринної системи у дітей на 36,9 %, та більш значно на 65,5 % у дітей, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС. У той же час показник інвалідності дітей унаслідок хвороб ендокринної системи у 5,3 разів перевищує аналогічні показники у 1993 році. Показники поширеності та захворюваності на хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин дітей, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС, значно перевищують загальнодержавні показники, особливо показники виявлення захворювань щитовидної залози.
Keywords: діти; захворюваність; поширеність; інвалідність; хвороби ендокринної системи; Чорнобильська катастрофа