ЗНАЧЕННЯ КОМБІНОВАНОГО ВИКОРИСТАННЯ СИСТЕМИ TI-RADS, ЕЛАСТОГРАФІЇ ТА ТОНКОГОЛКОВОЇ АСПІРАЦІЙНОЇ БІОПСІЇ У ДІАГНОСТИЦІ ТА ЛІКУВАННІ ВУЗЛОВИХ УТВОРЕНЬ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ - Гумматов, А.Ф.; Алієв, С.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Було проаналізовано результати обстеження та лікування 399 пацієнтів віком від 12 до 83 років з вузловими утвореннями щитовидної залози різних морфологічних структур. Усі пацієнти класифікувались на 2 групи. Перша група включала 127 (37,6 %) пацієнтів, яким виконували тонкоголкову аспіраційну біопсію вузлових утворень щитовидної залози. Друга група включала 212 (62,4 %) пацієнтів, яким проводили ультразвукове обстеження за допомогою системи TI-RADS, та соноеластографію в поєднанні з тонкоголковою аспіраційною біопсією. Хірургічне лікування проводили у 50 (1 група) (39,3 %) зі 127 пацієнтів, доброякісні пухлини діагностували у 40 (80 %), злоякісні – у 10 (20 %). Хірургічне лікування у 2-й групі проводили у 52 (24,5 %) з 212 пацієнтів, доброякісні пухлини були виявлені у 33 (63,5 %) пацієнтів, злоякісні – у 19 (36,5 %). Комбіноване використання системи TI-RADS, соноеластографія та тонкоголкова аспіраційна біопсія сприяли надійному збільшенню частоти виявлення вузлових утворень щитовидної залози злоякісної структури, що становило 36 % основної групи (проти 20 % у пацієнтів контрольної групи) і зменшенню частоти хірургічних втручань більш ніж 1,5 рази у пацієнтів другої групи..
Keywords: щитовидна залоза; вузлові утворення; ультразвукове обстеження; тонкоголкова аспіраційна біопсія; соноеластографія; системи стратифікації