ПОЛІМОРФІЗМ ГЕНІВ DEFB1, MMP9 ТА COX2 ПРИ ПАРОДОНТИТІ - Дєньга, О.В.; Пиндус, В.Б.; Літовкін, К.В.; Шнайдер, С.А.; Джупа, П.; Почтар, В.М.; Суслова, О.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Дослідження присвячено пошуку асоціації однонуклеотидних поліморфізмів rs1799946–52G>A гена DEFB1, rs2274756–8202 А>G гена MMP9 та rs689466–1195 А>G гена COX2 з пародонтитом в українській популяції. В дослідженнях приймали участь 34 пацієнта. Вони були розподілені на 2 групи (досліджувана група до якої було залучено 22 пацієнти з пародонтитом різного ступеня важкості; контрольна група до якої було залучено 12 здорових індивідуумів). Стоматологічний огляд було проведено в умовах стоматологічного кабінету. В результаті проведених досліджень було встановлено, що поліморфізм rs689466 асоціювався з ризиком пародонтиту в алельній моделі і домінантній моделі. Дослідна та контрольна групи не відрізнялися достовірно щодо розподілу частот генотипів та алелей поліморфізмів rs1799946 та rs2274756.
Keywords: пародонтит; здоров’я порожнини рота; генотипування; бета-дефензин-1; матриксна металопротеїназа-9; циклооксигеназа-2