ВПЛИВ СЕЙСМОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ У ШИРВАНСЬКОМУ РАЙОНІ АЗЕРБАЙДЖАНУ НА СМЕРТНІСТЬ ВІД КАРДІОВАСКУЛЯРНОЇ ПАТОЛОГІЇ - Ефендієва, Л.Г.; Рахімова, А.С.; Мамедлі, С.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було вивчити залежність смертності від серцево-судинних захворювань від геліосейсмічних показників у Ширванському районі Азербайджану. Для аналізу летальних наслідків хвороб у Ширванському районі вивчено 99 історій хвороби хворих, які померли у 2013 році від різних захворювань. Встановлено причини загибелі, розподіл за статтю та віком, а також зв'язок між смертельними випадками та магнітудою землетрусів, глибиною епіцентру та сейсмологічною активністю за місяцями. Як серед чоловіків, так і серед жінок найбільший відсоток хворих померли від гіпертонічного кризу (47,5 % та 57,9 % відповідно). Смерті серед чоловічого населення були у діапазоні напруженості магнітного поля 49200,8Тл, серед жіночого – у діапазоні 49202,9Тл. Залежно від глибини землетрусів, максимальна кількість померлих була за глибини процесу менше 10 км (10,1 %). Таким чином, вивчення сейсмологічної активності в різних географічних районах дозволяє з високою ймовірністю оцінювати екологічні та надзвичайні ситуації та передбачати превентивні заходи.
Keywords: гострий коронарний синдром; мозковий інсульт; гіпертонічний криз; землетрус; магнітуда