КОРЕЛЯЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ЦИРКАДНОГО РИТМУ З ТЯЖКІСТЮ ПСОРІАЗУ ТА ОЖИРІННЯМ - Ємченко, Я.О.; Кайдашев, І.П.; Іщейкін, К.Є.; Безега, О.В.; Васильєва, К.В.; Олійніченко, Я.О.; Мороховець, Г.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
Збільшення випадків коморбідності псоріазу та ожиріння, що спостерігаються останнім часом, призводить до тяжких, атипових, інвалідизуючих та резистентних до терапії форм дерматозу, значно погіршує якість життя пацієнтів, знижує працездатність та соціальну активність хворих, що визначає не тільки медичну, але й соціальну значимість проблеми. Існує теоретичне обгрунтування можливої ролі порушень циркадного ритму, яке проявляється зміною харчової поведінки, зменшення тривалості сну та індивідуального хронотипу вхворих в розвитку ожиріння та деяких аутоімунних захворювань. Однак дане питання залишається недостатньо вивченим і доведеним. Метою нашого дослідження стало виявлення кореляційної залежності між циркадним ритмом за показниками змін хронотипу працездатності людини та показниками тяжкісті перебігу псоріатичної хвороби, ступенем ожиріння, та спупенем негативного впливу захворювання на якість життя хацієнтів. Результати кореляційного аналізу показали дуже високу негативну кореляційну залежність між хронотипом працездатності хворих та показниками ІМТ та високу негативну кореляційна залежність між показниками індексу PASI, ДІЯЖ та хронотипом працездатності хворих.
Keywords: псоріаз; аліментарне ожиріння; хронотип; якість життя