УСВІДОМЛЕННЯ МАЙБУТНІМИ ПЕДАГОГАМИ ЗАГРОЗИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ПОВЕДІНКОВИХ ФАКТОРІВ РИЗИКУ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ - Калиниченко, І.О.; Гуліч, М.П.; Петренко, О.Д.; Любарська, Л.С.; Латіна, Г.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Останнім часом суттєве занепокоєння викликає погіршення стану здоров’я молоді, враховуючи вразливість організму, що росте і розвивається, до дії факторів ризику розвитку хронічних неінфекційних захворювань. Метою наукового дослідження було визначити обізнаність студентів щодо поведінкових факторів ризику розвитку найбільш загрозливої патології сьогодення та ролі здорового способу життя як основи запобігання розвитку неінфекційних захворювань. Для досягнення мети було опитано 216 студентів Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка. Була використана спеціально розроблена анкета. Встановлено високий рівень обізнаності та усвідомлення студентами основних чинників розвитку неінфекційних захворювань. Проте 16,3 % студентів не усвідомлюють важливість раціонального харчування, 24,2 % – оптимального рівня фізичної активності, 26,9 % – небезпеку вживання алкогольних напоїв, а 42,8 % молоді регулярно вживають алкогольні, слабоалкогольні напої та пиво, 26,5 % студентів не обізнані про шкоду тютюнопаління. Надлишкову масу тіла мають 11,6 % осіб, причому серед юнаків надлишкова маса тіла зареєстрована у 25,5 %, серед дівчат – у 7,7 % оглянутих. Встановлено пріоритетність шляхів отримання інформації молоддю про фактори ризику хронічних неінфекційних захворювань.
Keywords: студентська молодь; фактори ризику; хронічні неінфекційні захворювання; спосіб життя