ЗАСТОСУВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ В ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ - Комаріда, О.О.; А .Г. Кириченко, А.G.; Корнацький, В.М.; Саніна, Н.А.; Томах, Н.В.; Ханюкова, І.Я. (Світ медицини та біології, 2023)
В статті описані можливості застосування Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров'я при проведенні медико-соціальної експертизи у пацієнтів на ішемічну хворобу серця. Був відібраний короткий комплект доменів, які характеризують профіль функціонування у пацієнтів з ішемічною хворобою серця. Розроблено метод кількісної оцінки ступеня виразності порушень структури та функцій, обмеження активності та можливості участі, а також ступеня позитивного и негативного впливу факторів контексту забезпечує єдину міжнародну мову для характеристики здоров’я та показників, з ним пов’язаних. Впровадження Міжнародної класифікації функціонування до практики медико-соціальної експертизи дозволить повністю перейти до біопсихосоціальної моделі інвалідності, сприятиме об’єктивізації як процесу медико-соціальної експертизи, так і реабілітації осіб з інвалідністю.
Keywords: міжнародна класифікація функціонування; медико-соціальна експертиза; обмеження життєдіяльності; ішемічна хвороба серця