ЗМІНИ РІВНЯ ЦИСТАТИНУ С ТА ЙОГО ЗВ’ЯЗОК З ПОКАЗНИКАМИ ДОБОВОГО МОНІТОРУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ПАЦІЄНТІВ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ І ЧАСТУ ЕКСТРАСИСТОЛІЮ - Кузьмінова, Н.В.; Іванкова, А.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Іванов, В.П.; Кульчицька, О.М.; Шкарівський, Ю.Л. (Світ медицини та біології, 2023)
Обстежено 156 хворих з гіпертонічною хворобою ІІ стадії, серед них 124 мали часту симптомну екстрасистолію і 32 пацієнти не мали будь-яких порушень серцевого ритму. Ще 30 практично здорових осіб увійшли до групи контролю. Усім включеним у дослідження було проведено повне клініко-лабораторне та інструментальне обстеження, в тому числі добове моніторування артріального тиску та визначення рівня цистатину С. Виявлено, що у хворих на гіпертонічну хворобу рівень цистатину С був суттєво вищий, в порівнянні з контролем (р
Keywords: гіпертонічна хвороба; цистатин С; добове моніторування артеріального тиску; екстрасистолія