ТЕРМІНАЦІЙНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПЕРІОСКОЛОЧНОЇ КАПСУЛИ ПІСЛЯ ВОГНЕПАЛЬНОГО ПОРАНЕННЯ - Лурін, І.А.; Макаров, В.В.; Негодуйко, В.В.; Тертишний, С.В.; Вастьянов, Р.С.; Чобей, С.М.; Король, С.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Методом Mikel Calvo у модифікації Давиденко С.І. шляхом фарбування карбоксильних та основних груп білків доведено збочення синтезу та дозрівання сполучної тканини періосколкової капсули у зв'язку з наявністю металевих фрагментів, кіптяви, хімічних речовин та елементів. У капсулі навколо осколка, що знаходиться в дермі, в термін від 4 місяців до 6 років, через контакт з великими та дрібними металевими фрагментами, відбувається дезорганізація колагену зі зменшенням відносної кількості основних аміногруп білків та збільшенням відносної кількості кислих білків за рахунок карбоксильних та гідроксильних груп. Нескінченне руйнування дозріваючих сполучнотканинних волокон карбоксильними групами білків та їх превалювання над основними групами сприяє тканинному ацидозу і посилює процеси обмінного протеолізу, руйнуючи навколишні тканини, перешкоджаючи загоєнню тканин і приводячи остаточному фіброзуванню та видаленням.
Keywords: вогнепальне поранення; капсула; стороннє тіло; тривалі терміни носіння