ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ДИФЕРЕНЦІЙНОЇ ДІАГНОСТИКИ ХРОНІЧНИХ ХВОРОБ ДРІБНИХ БРОНХІВ У ДІТЕЙ - Мустафаєв, І.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було створення автоматизованої системи підтримки прийняття рішень під час проведення диференціальної діагностики хронічних неспецифічних хвороб дрібних бронхів у дітей. За основу було взято опитувальник, що використовується при вивченні поширеності різних форм хронічних неспецифічних хвороб дрібних бронхів та особливості імунологічного статусу у дітей з хронічними хворобами дрібних бронхів у дітей у НДІ легеневих захворювань (Азербайджан). Проведено заповнення тест-карт та оцінка коректності виставлених балів ймовірності патології у 113 дітей з бронхіальною астмою, у 139 дітей з хронічним бронхіолітом та у 103 дітей з бронхолегеневою дисплазією та з бронхолегеневою дисплазією в анамнезі. Розроблено систему підтримки прийняття рішень під час проведення диференціальної діагностики хронічних неспецифічних захворювань дрібних бронхів у дітей. Основною особливістю цієї методики є простота отримання результатів через 3–5 хвилин від початку заповнення тест-карти. Апробація розробленої автоматизованої системи раннього виявлення в дітей на амбулаторному етапі дозволило уточнити форму захворювань дрібних бронхів, провести інформативні методи дослідження на підтвердження діагнозу, не використовуючи додаткових фінансових витрат. Вперше розроблено автоматизовану систему підтримки прийняття рішень при проведенні диференціальної діагностики хронічних неспецифічних захворювань дрібних бронхів у дітей. Застосування розробленої системи підтвердило своє практичне значення при уточненні форми хронічних неспецифічних хвороб дрібних бронхів у дітей.
Keywords: бронхіальна астма; бронхіоліти; бронхолегенева дисплазія; діти