АНАЛІЗ ЕЛЕКТРОФОТОННОЇ ЕМІСІЇ У ХВОРИХ НА НЕІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ: ЕССЕНЦІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ - Невойт, Г.В.; Корпан, А.С.; Кітура, О.Є.; Настрога, Т.В.; Соколюк, Н.Л.; Люлька, Н.О.; Потяженко, М.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Методом аналізу електрофотонної емісії було обстежено 78 поліморбідних хворих на гіпертонічну хворобу та 85 функціонально здорових респондентів. Хворі на гіпертонічну хворобу мали достовірні відмінності за всіма фізико-математичними параметрами аналізу електрофотонної емісії відносно функціонально здорових респондентів молодого віку, що свідчить про різний перебіг метаболічних процесів у них. Метод аналізу електрофотонної емісії – це сучасний, високотехнологічний, доступний, дієвий інструментальний метод оцінки надслабкого фотонного випромінювання та непрямого дослідження функції мітохондрій, який може надати можливість об’єктивно оцінити перебіг енергетичних процесів у тканинах, рівень обміну речовин, визначити рівень стресу, параметри балансу функціонування організму. Метод аналізу електрофотонної емісії можна рекомендувати як перспективний для використання в наукових дослідженнях і в клінічній практиці при об'єктивному обстеженні пацієнтів.
Keywords: неінфекційні захворювання; загально-клінічне об’єктивне обстеження; мітохондріальна дисфункція; аналіз електрофотонної емісії; надслабка емісія фотонів; ессенціальна гіпертензія