ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ АДИПОНЕКТИНУ, ЛЕПТИНУ ТА РЕЗИСТИНУ У РОЗВИТКУ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ У ВАГІТНИХ ЖІНОК З ОЖИРІННЯМ ТА ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ - Тагієва, Ф.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Аналіз наукових публікацій показує, що гормони жирової тканини – адипонектин, лептин та резістин – відіграють найважливішу роль у розвитку резистентності до інсуліну, що супроводжує метаболічний синдром. У статті представлені результати дослідження, проведеного для вивчення ролі адипонектину, лептину та резістину у розвитку резистентності до інсуліну у вагітних жінок з абдомінальнім ожирінням та діабетом 2-го типу. Результати дослідження демонструють взаємозв'язок метаболічних та гормональних змін у досліджених пацієнтів на тлі дисфункції вуглеводного метаболізму. Показано, що у вагітних жінок з абдомінальнім ожирінням та діабетом 2-го типу спостерігаються інсулінорезистентність та гіперінсулінемія. У цих пацієнтів відмічено зниження рівня адипонектину та підвищення лептину, а також різницю рівня резістину в сироватці крові. На тлі інсулінорезистентності рівень інсуліну та індикатора HOMA-IR мав негативний зв’язок з рівнем адипонектину та резістину та позитивний із рівнем лептину. Виявлені кореляційні взаємозв'язки з інсуліном та індексом HOMA-IR дозволяють розглядати зниження секреції адипонектину та збільшення продуктів лептину, як компонент, що бере участь у формуванні резистентності до інсуліну та метаболічного синдрому у вагітних з абдомінальнім ожирінням та діабетом 2-го типу.
Keywords: вагітні; інсулінорезистентність; адипонектин; лептин; резістин