АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ І УСКЛАДНЕНЬ ПІСЛЯ ВІДКРИТИХ ОПЕРАЦІЙ З ПРИВОДУ ОКЛЮЗІЙНО-СТЕНОТИЧНИХ УРАЖЕНЬ МАГІСТРАЛЬНИХ АРТЕРІЙ ІНФРАРЕНАЛЬНОГО ВІДДІЛУ АОРТИ - Шапринський, В.В. (Світ медицини та біології, 2023)
В роботі проаналізовано ефективність хірургічного лікування та його ускладнення після відкритих операцій у хворих на критичну ішемію нижніх кінцівок з приводу атеросклеротичного оклюзійно-стенотичного ураження магістральних артерій інфраренального відділу аорти. Вивчено результати лікування у 98 (100 %) пацієнтів, які були прооперовані відкритим методом. Хворим основної групи (43 (43,9 %) пацієнти) застосовувався удосконалений діагностичний та лікувальний алгоритм, проводилось прогнозування ризику виникнення післяопераційних ретромбозів з індивідуальним вибором реконструктивно-відновлювального оперативного втручання, застосовувався розроблений спосіб формування анастомозу. Розроблені підходи до лікування дозволили покращити результати та знизити післяопераційні ускладнення з 14,54 % до 6,98 %, кількість повторних операцій з 14,54 % до 4,65 %, кількість ампутацій з 9,09 % до 2,32 %, скоротити тривалість перебування хворих у стаціонарі та знизити післяопераційну летальність з 7,27 % до 4,65 %. Отримані дані корелюють із даними заробіжних колег, проте потребують подальших довготривалих досліджень.
Keywords: облітеруючий атеросклероз; критична ішемія; реваскуляризація