МЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ СТІНКИ СЛІПОЇ КИШКИ У ДІЛЯНКАХ ЛОКАЛІЗАЦІЇ АСОЦІЙОВАНОЇ З КИШЕЧНИКОМ ЛІМФОЇДНОЇ ТКАНИНИ ЗА ВПЛИВУ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Кінаш, О.В.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Сліпченко, Л.Б.; Ваценко, А.В.; Рябушко, О.Б.; Марченко, С.П. (Світ медицини та біології, 2023)
У сучасних літературних джерелах недостатньо даних щодо впливу вживання харчових добавок на виникнення патологічних процесів в кишечнику. В експерименті використано 84 статевозрілих нелінійних щурів-самців. Щури контрольної групи споживали питну воду та перорально отримували фізіологічний розчин. Тварини дослідної групи отримували харчові добавки в наступних дозах: нітриту натрію (E250) - 0,6 мг/кг, глутамату натрію (E621) - 20 мг/кг, понсо 4R (E124) - 5 мг/кг. Відбір зразків для гістологічного дослідження проводили на 1, 4, 8, 12 та 16 тиждень. На ранніх строках спостереження було встановлено достовірне зменшення товщини стінки сліпої кишки тварин в ділянках локалізації асоційованої з кишечником лімфоїдної тканини. Реєстрували виражену реакцією лімфоїдної тканини у вигляді інтенсивної клітинної інфільтрації підслизової основи та слизової оболонки. Відбувалося порушення структури крипт та десквамація епітелію. На пізніх строках спостереження спостерігалося достовірне збільшення товщини стінки сліпої кишки в ділянках локалізації асоційованої з кишечником лімфоїдної тканини за рахунок набряку підслизової основи, часткового відновлення структур слизової оболонки.
Keywords: харчові добавки; глутамат натрію; нітрит натрію; понсо 4R; асоційована з кишечником лімфоїдна тканина