МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ БІЛИХ ЩУРІВ В ДИНАМІЦІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ТЕРМІЧНОЇ ТРАВМИ ЗА УМОВ ЗАСТОСУВАННЯ ГІПЕРОСМОЛЯРНИХ РОЗЧИНІВ ЛАКТОПРОТЕЇНУ З СОРБІТОЛОМ - Тірон, О.І.; Герасименко, О.С.; Нікогосян, Л.Р.; Нескоромна, Н.В.; Мерліч, С.В.; Русалкіна, Л.Г.; Вастьянов, М.Р. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження стало встановлення гістологічних змін щитоподібної залози тварин після термічної травми шкіри та за умов корекції гіперосмолярними колоїдними розчинами лактопротеїну з сорбітолом. Через 1 добу після термічної травми шкіри та застосування зазначеного розчину у щитоподібній залозі тварин виявлені зміни, що проявлялися периваскулярним та інтерстиційним набряком, стазами у судинах дрібного калібру, наявністю великої кількості вакуоль резорбції у колоїді фолікулів. Через три доби після термічного опіку шкіри та дозованого введення інфузійного препарату лактопротеїну з сорбітолом не спостерігали прогресування виникнення набрякових явищ ні довкола судин кровоносного русла органу, ні у стромальній сполучній тканині. На 7 та 14 доби досліду у щитоподібній залозі спостерігали ознаки потовщення та ущільнення капсули органу. У пізні терміни експерименту у сполучній тканині щитоподібної залози не відмічено ознак запального процесу. На зрізах, забарвлених гематоксиліном та еозином, спостерігалося помірне кровонаповнення судин органу. Таким чином, застосування гіперосмолярного розчину лактопротеїну з сорбітолом в якості коригуючого чинника при експериментальній термічній травмі шкіри позитивно впливає на морфологічний стан щитоподібної залози тварин. Перші ознаки відновлення внутрішньозалозистого оточення почали реєструватися, починаючи з 7-ї доби досліду, а максимально виражений проективний ефект від застосування гіперосмолярного колоїдного розчину лактопротеїну з сорбітолом спостерігався, починаючи з 21-ї доби і до кінця досліду.
Keywords: щитоподібна залоза; опікова травма; морфологічні порушення; гіперосмолярний колоїдний розчин; лактопротеїн; сорбітол; патогенетична корекція