ОПТИМІЗАЦІЯ КОМПЛЕКСНОЇ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА ВОГНИЩЕВУ СКЛЕРОДЕРМІЮ - Обадех Махмуд Ал-Омарi (Світ медицини та біології, 2022)
У даній статті ми розглядаємо найважливіші аспекти та особливості лікування пацієнтів з діагнозом вогнещевої склеродермії. У перебiгу захворювання вiдзначають порушення метаболiзму сполучної тканин з розвитком гiперпродукції колагену фiбробластами, причому, однiєю з причин данного стану є порушення спiввiдношення оксидантiв та антиоксидантiв. Метою роботи було підвищити ефективність діагностики та лікування вогнищевої склеродермії на основі вивчення ендотеліальних, ендотоксичних та прооксидантних метаболічних порушень у пацієнтiв, їх зв’язку з важкістю захворювання та ефективністю фармакотерапії. У роботi дослiджено роль ендотеліальних порушень, оксидативного стресу та ендотоксикозу в патогенезі вогнищевої склеродермії. Виявлено зв’язок окремих метаболічних порушень зі ступенем важкості захворювання, клiнiчних форм дерматозу. Слід відмітити, що застосування комплексної терапії, яка включала призначення L-аргініну, препарату антиоксидантної дії – тіоктова кислота, кремнію діоксиду колоїдного, ультрафонофорезу з гіалуронідазою коригувало метаболічні порушення в організмі хворих на вогнищеву склеродермію, зменшувало рівні ендотеліальних маркерів, прояви ендотоксикозу, відновлювало баланс в системі про- та антиоксидантів, зменшувало інтенсивність процесів вільнорадикального окиснення. Запропонована комплексна терапiя дерматозу в порiвняннi з іншими запропонованними методами лiкування склеродермії виявляє високу клiнiчну ефективнiсть, скорочує строки лiкування та продовжує клiнiчну ремiсiю дерматозу.
Keywords: вогнищева склеродермiя; методи дiагностики та лiкування; ендотоксикоз; оксидативний стрес; ендотелiальна дисфункцiя; результати лiкування