ВПЛИВ РІВНЯ ТРИВОГИ ТА ПЕРЕНЕСЕНОГО COVID-19 НА ЯКІСТЬ СНУ ТА ТЯЖКІСТЬ ІНСОМНІЇ - Бойко, Д.І.; Животовська, А.І.; Скрипніков, А.М. (Світ медицини та біології, 2022)
На підставі останніх досліджень, нами було висунуто гіпотезу про синергічний вплив тривожних розладів та перенесеного COVID-19 на погіршення якості сну та виникнення безсоння. Метою дослідження було вивчення впливу тривожних розладів, COVID-19 в анамнезі та їх комбінованого впливу на порушення сну. Ми провели дослідження «випадок-контроль», яке охопило 60 осіб, що були розділені на 3 групи залежно від наявності тривожних розладів та COVID-19 в анамнезі протягом останніх 6 місяців. Пацієнти були оцінені за допомогою опитувальника тривожності Бека, Пітсбургського індексу якості сну та Індексу тяжкості безсоння. Нами було виявлено погіршення якості сну та вищу частоту безсоння у пацієнтів, що перехворіли на COVID-19. Поряд з цим супутні тривожні розлади погіршували як якість сну, так і рівень безсоння у цих респондентів. Було визначено, що у пацієнтів з тривожним розладом та перенесеним в анамнезі нижча суб’єктивна оцінка якості сну, вища його латентність та більш виражена добова дисфункція, в той час як пацієнти без в анамнезі мали кращу ефективність сну та нижчу частоту використання снодійних. Виявлено, що тривожні розлади та перенесений COVID-19 мають зв’язок із погіршенням якості сну та більш важким безсонням. Їх поєднання суттєво знижує якість сну та підвищує ступінь безсоння. Ці результати вказують на потенційну роль COVID-19 у посиленні зв’язку між тривогою та розладами сну.
Keywords: тривога; розлади настрою; розлади сну; інсомнія; якість сну; COVID-19