ВПЛИВ ПОВЕДІНКОВИХ ФАКТОРІВ НА ПОКАЗНИКИ ЗДОРОВ'Я ШКОЛЯРІВ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - Голованова, І.А.; Лесько, О.М.; Обревко, Н.О.; Ляхова, Н.О.; Бєлікова, І.В. (Світ медицини та біології, 2022)
В статті проаналізовано стан здоров’я школярів 10–15 років Кременчука та досліджено вплив поведінкових факторів ризику. Встановлено, що рухова активність школярів недостатня, у 19,2 % виявлений підвищений ІМТ. Виявлені порушення харчової поведінки, що проявляється в заміні «корисного перекусу» на солодощі у 30,8 % або відмові від перекусів у 12,2 %. 12,8 % школярів відмічає недостатню тривалість нічного сну, що призводить до перевтоми. Встановлено, що діти 13–15 років достовірно менше займаються фізкультурою; не дотримуються режиму відпочинку, скорочуючи час нічного сну; значно рідше використовують для перекусів фрукти, овочі або йогурти, віддаючи перевагу снекам та солодощам. З’ясовано, що 56,4 % дітей хворіє більше, ніж 1 раз на рік, доведено вплив поведінкових факторів ризику на частоту простудних захворювань: діти, які не займалися фізкультурою, в 3 рази частіше хворіли на простудні захворювання, ніж ті, які вели активний спосіб життя; «некорисні» перекуси солодощами та снеками збільшували ризик частих простудних захворювань в 2 рази.
Keywords: діти та підлітки; здоров’я; поведінкові фактори ризику