УНІВЕРСАЛЬНІ ПІДХОДИ ЩОДО ТАКТИЧНОГО РІВНЯ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСОБОВОГО СКЛАДУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Карамишев, Д.В.; Ждан, В.М.; Дворник, В.М.; Гордієнко, Л.П.; Кундій, Ж.П. (Світ медицини та біології, 2022)
Розкрито сутність універсальних підходів щодо тактичного рівня допомоги та медичного забезпечення особового складу Збройних Сил України на основі впровадження принципів Tactical Combat Casualty Care, як чинника зниження превентивної смертності на полі бою серед поранених. Обґрунтовано універсальні організаційні та методичні підходи щодо удосконалення та підвищення ефективності підготовки та медичного забезпечення військовослужбовців. Запропоновано поширення українського досвіду діяльності сертифікованих центрів та алгоритм трифазної підготовки особового складу Збройних Сил України з основ тактичної медицини, а також уніфікований підхід до комплектування індивідуальних тактичних аптечок за правилом BRIG 4х4 (підтверджено свідоцтвом про реєстрацію авторського права від 30.05.2022 №113082, ідентифікатор: CR0031300522), що забезпечить чітке та ефективне використання засобів медичного призначення та можливості скоротити час надання домедичної допомоги.
Keywords: тактична бойова допомога пораненим; медичне забезпечення Збройних Сил України; комплектація індивідуальної тактичної аптечки