ОСОБЛИВОСТІ ТЕЛЕРЕНТГЕНОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ПІД’ЯЗИКОВОЇ КІСТКИ ТА ЯЗИКА В УКРАЇНСЬКИХ ЮНАКІВ І ДІВЧАТ ІЗ ОРТОГНАТИЧНИМ ПРИКУСОМ БЕЗ ТА З УРАХУВАННЯМ ТИПУ ОБЛИЧЧЯ - Костюченко-Файфор, О.С.; Гунас, І.В.; Веретельник, С.П.; Попова, О.І.; Дудік, О.П. (Світ медицини та біології, 2022)
У ході дослідження в українського населення юнацького віку без патології верхніх дихальних шляхів із ортогнатичним прикусом встановлені виражені прояви статевого диморфізму (більші значення в юнаків) величини телерентгенометричних параметрів під’язикової кістки та язика як у представників без урахування типу обличчя, так і, у більшості випадків, в юнаків із різними типами обличчя. Також між дівчатами або юнаками з різними типами обличчя встановлені достовірні або тенденції відмінностей величини даних параметрів – у дівчат із вузьким обличчям менші значення величини відстані VT та ділянки TA, ніж у представниць із дуже широким і широким типами обличчя; а в юнаків із вузьким обличчям більші значення величини відстаней AH-FH, AH-МР і H-VT, ніж у представників із дуже широким і широким типами обличчя.
Keywords: телерентгенографія; цефалометрія; під’язикова кістка; язик; юнаки; дівчата; ортогнатичний прикус; типи обличчя