ОЦІНКА СТІЙКОСТІ ДО РУЙНУВАННЯ НАНОКОМПОЗИТНИХ НАПОВНЮВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДУ АКУСТИЧНОЇ ЕМІСІЇ - Кухта, В.С.; Кирманов, О.С.; Макєєв, В.Ф.; Станкевич, О.М. (Світ медицини та біології, 2022)
У статті проаналізовано міцнісні характеристики та особливості руйнування нанокомпозитних пломбувальних матеріалів за згину за допомогою методу акустичної емісії. Нанокомпозити є одними з найпоширеніших пломбувальних матеріалів. Для забезпечення тривалої експлуатації таких реставрацій важливо знати динаміку розвитку руйнування в них під дією навантаження. За допомогою методу акустичної емісії ранжували чотири комерційних нанокомпозити за міцністю на згин та модулем пружності. За аналізом параметрів сигналів акустичної емісії оцінили їх опір руйнуванню. Найвищу міцність на згин (164,44±20,42 МПа) та опір руйнуванню має нанокомпозит на основі матриці з мономером триетиленглікольдиметакрилат зарубіжного виробника. Найвищий модуль пружності (107,46±2,95 ГПа) має композит на основі матриці з мономером етоксильований бісфенол-А диметакрилат. Результати виконаних досліджень допоможуть здійснювати ефективний вибір пломбувальних матеріалів для забезпечення довготривалої експлуатації відповідних реставрацій.
Keywords: стоматологічні матеріали; нанокомпозит; міцність руйнування; композитний полімер; акустична емісія