МУЛЬТИФОКАЛЬНИЙ АТЕРОСКЛЕРОЗ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ У ПОЄДНАННІ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Рзаєва, Р.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження стала оцінка частоти мультифокального атеросклерозу та множинних атеросклеротичних бляшок у різних судинах у хворих на цукровий діабет 2 типу у поєднанні з метаболічним синдромом. Результати показали, що у хворих на цукровий діабет без метаболічного синдрому мультифокальний атеросклероз з одночасним ураженням 2-х судин мав місце у 12,02 % пацієнтів, у хворих з комбінацією цукровий діабет+метаболічний синдром – у 22,75 % (р
Keywords: атеросклеротичні бляшки; цукровий діабет 2 типу; метаболічний синдром; артеріальна гіпертензія