ВПЛИВ ОЖИРІННЯ НА РАННІ ПЕРИНАТАЛЬНІ НАСЛІДКИ У ЖІНОК ТА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ЇХ ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ - Слюсарєва, А.В.; Ковальова, О.М.; Похилько, В.І. (Світ медицини та біології, 2022)
В епідеміологічному ретроспективному дослідженні, що включало 4874 жінок, встановлено частоту ожиріння різних ступенів серед вагітних, підвищені ризики виникнення несприятливих ускладнень вагітності та акушерських наслідків, зокрема гіпертонічні стани, прееклампсії, слабкості пологів, застосування екстренного кесаревого розтину, надлишкового росту плода, при цьому у жінок з ожирінням ІІІ ст. порівняно з жінками І ступеня ризики мати гіпертензивні розлади є вищими в 3,5 рази, слабкість пологів – вдвічі, прееклампсію – на 56,8 %, надлишковий ріст плода – на 21,3 %. Показано відсутність впливу ожиріння на передчасне народження немовлят. У немовлят завеликих до гестаційного віку, народжених передчасно від матерів з ожирінням (без діабету), порівняно з такими дітьми, маса яких відповідала гестаційному віку, показано підвищені ризики розвитку жовтяниці (RR 3.08) і неонатальної гіпоглікемії (RR 9.11) та відсутність таких ризиків щодо виникнення інших захворювань (внутрішньошлуночкових крововиливів, асфіксії при народженні, дихального дистресу, значущої відкритої артеріальної протоки, ретинопатії). Не відмічено достовірних відмінностей між дітьми обох груп у частоті застосування штучної вентиляції легень, кисневої терапії та парентерального харчування.
Keywords: вагітні; ожиріння; перинатальні наслідки; передчасно народжені; завеликі до гестаційного віку; захворюваність