БІОМЕХАНІЧНІ АСПЕКТИ ПОСТУРАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ ТІЛА ЛЮДИНИ - Страшко, Є.Ю.; Мороховець, Г.Ю.; Стеценко, С.А.; Бережна, В.А.; Кондратьєва, Є.О.; Горша, О.В.; Стецук, Є.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Матка являє собою м'язово-еластично-колагенову систему важелів, що беруть участь у стабілізації пози жінки під час вагітності, перебуваючи в нехарактерному стані внаслідок змін сполучнотканинних елементів як матки, так позаматкових структур. При збільшенні матки під час вагітності змінюється відновлення типової постави за рахунок змін в її м'язово-еластичному апараті, а також в еластично-коллагенових зв'язках з кістками таза. Важливо, що щільна ділянка зв’язок є колагеновою структурою і є найменш еластичним компонентом цього ланцюга. Матка прикріплюється до малого тазу зсередини, а ділянки зовнішніх спіроїдних динамічних м’язових ланцюгів прикріплюються ззовні, обплітаючи тіло як гомолатерально, так і гетеролатерально. Виходячи з вищесказаного, ми припускаємо, що це синергетичні та взаємоконкуруючі біомеханічні структури. Порушення балансу цих структур може призвести до неоптимального стану організму вагітної в статиці та динаміці.
Keywords: постуральний контроль; діафрагма; матка; центр ваги; м'язові спіралі; біомеханіка