ПРОГНОЗУВАННЯ КЛІНІЧНИХ НАСЛІДКІВ ХВОРОБИ ПАРКІНСОНА - Хубетова, І.В.; Гоженко, А.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Хвороба Паркінсона залишається найпоширенішим нейродегенеративним захворюванням, яке вражає 1–2 ‰ населення. Метою дослідження було виявлення прогностично значущих факторів, що визначають перебіг хвороби Паркінсона у найближчій перспективі. Дослідження проводилось на базі обласної клінічної лікарні (м. Одеса) у 2017–2021 рр. Проаналізовано дані обстеження 364 пацієнтів із верифікованою хворобою Паркінсона, з них 198 чоловіків (54,4 %) та 166 жінок (45,6 %). Середній вік хворих становив 63,2±0,6 року. Встановлено, що найбільш значущими предикторами для прогнозування перебігу хвороби Паркінсона є вираженість рухових та когнітивних розладів, вік початку та тривалість захворювання.
Keywords: хвороба Паркінсона; діагностика; прогнозування; клінічні наслідки; клінічний моніторинг